Verksamhetsberättelse 2019

Olandbygdens GK Verksamhetsberättelse 2019

Ordförande


Investeringar 
2019 började med installation av solceller på baksidan av maskinhallens tak i slutet av januari. Det är en bra investering ekonomiskt och även med tanke på miljön. 
Fiber för datatrafik är förberett och blev nästan klart 2019, men blir förhoppningsvis helt klart innan säsongen startar 2020. 
En klippare som passar bra att klippa fotbollsgolfen har köpts in. Det är en modell som heter side winder och det betyder att är möjligt att flytta klippaggregaten i sidled så att man inte behöver köra på samma ställe med däcken jämt och skapa “bilspår” på banan. Den har även väldigt breda däck som avlastar marktrycket så att den blir snällare mot banan. Swish har blivit inkopplat till bollautomaten. En ny trimmer är inköpt. 

 

Förvaltning/underhåll 
Maskinhallens väggar har målats. Lagårn har fått sprickorna tätade på betongen/putsen samt att det blivit målat. I köket havererade både kylen och frysens kompressorer inom ett par veckor så nu är dessa ersatta med nya. Dressarens och bunkerkrattans motorer rasade så vi har köpt utbytesmotorer till dessa. Nya batterier till golfbilen, rangebollar samt fotbollsgolfbollar har köpts in. 

 

Ekonomi 
Ett år med ett resultat som inte nådde budget. Några poster var positiva,  greenfee som ökade med ca 30% mot budget (rekord?). Likaså har rangen ökat med ca 20% efter några dåliga år. 
De mindre positiva är att vi inte har kunnat hålla budget på driftkostnaderna (inräknat här är b. a. motorer som rasat samt nya batterier till golfbilen) på banorna samt sponsorintäkter som inte uppnåtts. Mera detaljerade siffror kommer på årsmötet då ekonomins bokföring är klar. 

Restaurangen har haft krögare i år som vi ska vara mycket tacksamma över.  


15 års jubileumet av golfbanans öppnande var lyckat med ett tävlingsfält på ca 70 personer och vi blev tvungna att neka några lag för att klara av det. Det var även en trevlig pubkväll med bra musik. 

Klubben har fortsatt tagit steg för att miljöcertifiera sig enligt GEO, Golf Environment System. 

Försök har gjorts för att “certifiera” sig för Rädda barnens High five som är ett godkännande från FN:s barnkonvention. Den blir lagstadgad 2020 i Sverige. 

 

Jag fick som ordförande äran att berätta om vår klubb på Upplands golfförbunds årsmöte. Det mynnade ut i att vi kunde visa upp vår klubb för alla ordförandena i Uppland då UGF hade sin årliga ordförandekonferens på Gärdebyn senare på hösten. Det spelades ordförandegolftävling på banan och nästan ingen hade tidigare varit på vår klubb och vi fick mycket beröm över banan. fotbollsgolf spelades också och vi får återkommande gäster med vänner genom denna uppvisning av anläggningen när de återkommer med familj och vänner. Många i distriktet och i övriga Sverige är imponerade över vår klubbs flexibilitet och fina anläggning. 


I en klubb som denna är vi väldigt beroende av allt ideellt arbete, sponsorer, styrelse och betalande medlemmar som jag härmed vill tacka för detta år som ordförande i föreningen. 




Styrelsen


Styrelsens sammansättning under 2019 har varit Eero Ikäläinen, ordförande, Håkan Blom , Micael Gustavsson, Anders Höglund, Maj-Britt Jansson, Susanne Jansson, Sven-Åke Redander, Marcus Thurlin och Ulla Hildorsson, sekreterare. Anders Höglund har ansvarat för bokföringen. Styrelsen har under året hållit 12 st. sammanträden. I november var det åter ett Öppet Forum, där 28 st. hade slutit upp för att diskutera verksamheten på Gärdebyn. I anslutning till forumet hölls Höstmötet där beslut togs om medlemsformer och årsavgifter för 2020. I samband med årsmötet avtackades avgående ledamöter Mikael Nilsson och Pontus Mattsson för deras styrelsearbete.

Ulla



Kansli


Maj-Britt och Ulla sköter golfens IT-system med medlemsregistrering och hantering kring detta. Vi hanterar också mailen( golf@olandsbygdensgk.se) som kommer in på kansliet med alla möjliga frågor.

Ulla




Bankommitté     


En blåsig inledning på året såg till att det fanns onödigt mycket träd och buskar att ta hand om.
Mickarna gjorde ett tappert försök att rädda signatur ”Enen” på hål 17.
Block, talja och mycket sten gjorde susen.  

Och som en välkänd Olandsprofil profil brukar säga: - Hemmalaget avgick även denna gång med segern. 

Träden föll ner både till höger och vänster. Hål 2 och 3 blev lite mera lättspelade.
Sture och Rogert var alertast och gjorde snabbt ett grymt jobb.          

Stortallen på ettan han jag först till, Sture var nog hemma och filade sågen.
Många var sedan med och eldade ris, grymt.

 

Skötseln av greenerna fick lite mera fokus i år och vi hyrde tidigt in en bra såmaskin.

Greenerna såg som sagt inte bra ut i början på året, men detta vart en bra start. Vi jobbade under säsongen med mycket luftning, dressning och vertikalskärning. Avslutningsvis gjordes en pipluftning.

Tack till alla som ställde upp och tog hand om ”korvarna”.
Vi fick beröm av SGF bankonsulent för förbättringarna på greenerna.
Även bunkrarna och rangen fick stå ut med lite extra kärlek och omsorg i år.
Rangen tack vare ett veckovis plock/klipp schema och bunkrarna på grund av att många kavlade upp ärmarna och skred till verket. 


En blomma som tack för alla insatser under året!

Hans Westlind

Fastighetskommitté


Ledamöter 2019 Sture Åhlén ordf. P-E Friberg Rogert Johanson

Utöver årligt underhållsarbete har följande åtgärder utförts:

Nya ställningar för reklamskyltar vid nya parkeringen.

Ny vattenledning till garagebyggnad

Invändig trappa till ”träningshall” i garagebyggnaden

Rogert/Sture



Tävlingskommitté


Under 2019 genomfördes förutom Onsdagsgolfen (23 st (19 st 2018)) och Matchstegen (17 st (13 st 2018)) 14 st klubbtävlingar (13 st 2018), med ett snittdeltagande på 29 personer (21 st 2018). Flest deltagare, 72 personer, var det på Jubileumstävlingen, med Midsommarscramblen som tvåa med 56 deltagare. Den singeltävling som drog flest deltagare var Flaggtävlingen, där 43 spelare deltog.


Klubben deltog med lag i herrarnas UGF-Match (kapten: K. Ahlgren) samt damernas Upplandsmatch (kapten: M. Pettersson). Herrarna tillbringade pendlade 2019 mellan division 2 och 3, och avslutade tyvärr i trean. Damerna hade liksom flera andra lag svårt att få ihop lag under året och slutade även de i de nedre regionerna.


Tävlingsledningen vill tacka alla som deltagit och förgyllt våra tävlingar under året!


Mikael Nilsson



Utbildning


Ett tiotal nya golfare har kommit under säsongen och deltagit i träningarna. De flesta av dem har också kommit igång med spel på banan och är förhoppningsvis redan inställda på kommande säsong. Planen är att bjuda in till en träff  för nybörjare i vår.


Dam


Tisdagarnas damgolf har rullat på hela säsongen. En liten men trogen skara har deltagit.

Vi hälsar gärna fler och nybörjare välkomna till trivsam golf, där vi betonar trivsel före tävling.

OGK har också deltagit i Damernas Upplandsmatch under säsongen.



Seniorer


Seniorgolfen är sedan många år en omtyckt aktivitet på klubben. Vi har blivit fler och fler de senaste åren vilket kanske beror på att vi alla har blivit lite äldre eller att vi har så trevligt tillsammans. Under 2019 deltog totalt ett 45-tal medlemmar vid lite olika speltillfällen. Vi har dock inte sett några nya aktiva seniorer under året, så ni nya seniorer är välkomna.


Seniorerna från vår klubb har varit aktiva i årets UGF tävlingar. Vi har varit väldigt framgångsrika i förhållande till vår litenhet.


Några exempel:   UGF´s Klubbkamp blev vi 10a av 24 deltagare.

OM Singel 1            3a Yngve
OM Foursam           2a Eva o Yngve
OM Singel 2            6a Yngve
OM Greensam        2a Lena o Sören klass A,12a Gunilla o Björn klass B
DM H 75                 4a Yngve
Seriespel
D 60 Div. 2            2a  Eva, Maj-Britt
H 60 Div. 4  Lag 2 2a Sören, Rolf, Yngve, Jörgen, Owe
H 60 Div. 4  Lag 1 4a Pelle, Mats-Ola, Sven-Åke, Nils
H 75 Div. 3            7a  Tore, Göran, Sture, Sune, Björn
Belöningen            3a Yngve  


Måndagsgolfens totalsegrare var Lena Karman och P-E Friberg.


Göran Gottfarb/Göran Löfberg


Juniorer


Vi körde som vanligt på med träningar två gånger i veckan, från början av maj till i slutet av september. Efter en ganska lugn inledning blev det en otrolig ökning av deltagarantalet från slutet av juni och framåt. Härligt att Jürgen Borschert och Niklas Lundin var med på träningarna och såg till att ungdomarna kom ut på banan.        
Årets Rajder Kopp fick i år, efter lite om och ”men”, tre deltävlingar. Efter två omgångar låg vi på

första plats. Söndagen den 15:e september åkte vi till Enköping för att knyta ihop säcken. Vi försökte hårt i vinden men hamnade på andra plats i sammandraget efter Johannesbergs GK.

Avslutnings Scramble som vanligt på en specialdesignad bana. Fick ta färjan ut till 10ans green. Vi hade besök av Öregrunds ledare och juniorer, trevligt och dessa kustbor har ju god båtvana.

Lugna svingar!

Hans, Eero, Jonas, Niklas och Jürgen



Fotbollsgolf


Vi summerar ytterligare ett lyckat år för fotbollsgolfen och footgolfen.


Meningen i år var att vi inte skulle ha några större tävlingar på våra banor under året för att vi skulle kunna lägga lite tid på att fixa till dom banor som blivit slitna under årens gång. Nu blev det inte så av många olika anledningar utan vi fixade bara till det mest akuta på banorna.


När det gäller tävlingar så arrangerade vi SM-kval i footgolf och på fotbollsgolfbanan blev det ändå några tävlingar som är återkommande varje år. Alunda Open, KM och Alunda mixen. En annan rolig

tävling, med digert prisbord, som lockar många deltagare är TVT Open. Det är glädjande att vi återkommande får ha denna tävling som Cicci och Marcus Thurlin arrangerar.


Fler och fler lokala spelare väljer att tävla även utomlands, vilket gläder oss mycket. De erfarenheter som därigenom kommer hem ger oss bättre möjligheter att utveckla vår egen bana och tävlingar. Vi blev klara med alla hinder på funpark banan, vi jämnade även till banan och sådde i gräs där det behövdes.


Footgolfen växer så det knakar runt om i världen, så även i Sverige. Det innebär att fler och fler går över till att spela Footgolf. Där finns även möjligheten till att arrangera tävlingar. Redan 2020 så kommer vi troligen vara värd för 3 tävlingar på våran footgolfbana. Detta kan locka såväl utländska som inhemska deltagare vilket är roligt så att vi kan få visa upp vår fina anläggning.


Det blev också klart att vi får stå som värd för Swedish Open i footbollsgolf som kommer att äga rum 3-5 juli 2020.


Tävlingsmässigt var även detta år framgångsrikt med fina placeringar i många tävlingar.


Många sällskap - familjer, fotbollslag och företag – uppskattar fotbollsgolf på vår anläggning och återkommer år på år. Sporten är kul och tillgänglig för alla!


Trivselkommitté


Trivselgruppen ansvarar för midsommarfirandet på Gärdebyn. I år hade vi åter vädergudarna med oss. Drygt 1000 besökare kom i det fina vädret och fikade, åt korv, köpte lotter, provade lyckan med chokladhjulet, metade i fiskdammen och framförallt dansade runt midsommarstången. Traditionsenligt kläddes stången kvällen före och den blev lika fin och ståtlig som tidigare år. Som tack för bra jobb bjöds på kaffe och dopp. På midsommaraftonen fick vi underhållning av riksspelman Sture Hogmark och Alice Fors Jansson. Helena Lydell höll förtjänstfullt i dansen kring midsommarstången.

 

Ansvariga  kommittén är Åsa Grandelius, Maj-Britt Jansson, Pelle Jansson och Peter Andersson


Vintersektionen


Skidsäsongen var som vi börjar vänja oss vid, kort och intensiv. Snötillgången var tillräcklig endast under några veckor i februari. Längtan efter skidåkning är stor vilket märks på det antal som åker i spåret. De som besöker Gärdebyn för att åka skidor är allt från små barn till pannlampsutrustade vasaloppsåkare. Det gläder oss när vi får rapporter om att ”parkeringen var smockfull ”. Spårhundarna